Súd rozhodol, že podpálenie vlajky EÚ pred NR SR bol priestupok

03.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Sudca Okresného súdu Bratislava I dnes rozhodol, že podpálenie vlajky EÚ na námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave v novembri minulého roka obžalovanými Mariánom M. a Štefanom P. bol priestupok. Prokurátorka podala voči rozhodnutiu súdu sťažnosť. O sťažnosti bude ďalej rozhodovať Krajský súd v Bratislave.
Počas hlavného pojednávania obaja obvinení potvrdili, že sa cítia nevinní. "Uplatnili sme len právo na slobodu prejavu, ktorú garantuje ústava. Svojim konaním sme nikomu neublížili, nikoho sme neohrozili," povedal Marián M. s tým, že chcel iba vyjadriť svoju nespokojnosť s fungovaním EÚ. Štefan P. počas pojednávania trval na tom, že počas protestu viackrát upozornili na to, že sa bude páliť vlajka. Obaja zároveň odmietli, že by sa dopustili trestného činu výtržníctva.
Prokurátorka sa nestotožnila s tým, že išlo iba o spôsob vyjadrenia politického názoru. Obžalovaní podľa nej svojim konaním naplnili všetky zákonné znaky prečinu výtržníctva spolupáchateľstvom.
Na hlavnom pojednávaní dnes vypovedali aj zasahujúci policajti. Jeden z nich potvrdil, že zhromaždenie nemalo povolenie na vstup do priestorov hradu. No napriek tomu im to bolo umožnené. Na hlavnom pojednávaní súd taktiež prehral záznam zo zásahu polície.
K incidentu došlo v sobotu 10. novembra minulého roku na námestí Alexandra Dubčeka počas bratislavského pochodu s názvom Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku, ktorý zorganizoval Marián M. spolu s Oskarom Dobrovodským. Ten má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi. Obaja obvinení vtedy vystúpili pred účastníkov zhromaždenia. Jeden z nich vybral zástavu EÚ a polial neznámou horľavou tekutinou. Vlajku potom druhý z nich podpálil. Následne boli obaja odvedení na policajné oddelenie.
Okresný súd Bratislava I ich hneď v utorok 13. novembra uznal trestným rozkazom za vinných. Mariána M. podľa hovorcu bratislavských súdov Pavla Adamčiaka vtedy potrestal peňažným trestnom 300 eur a dvojročným zákazom pobytu na území Bratislavy. V prípade, že by nezaplatil, hrozili mu tri mesiace vo väzení. Štefana P., ktorý pálil vlajku spolu s Mariánom M. vtedy potrestali zaplatením 500 eur a dvojročným zákazom pobytu v hlavnom meste. V prípade ak by nezaplatil, hrozil by mu trest odňatia slobody v trvaní päť mesiacov. Voči rozhodnutiu súdu vtedy obvinení podali odpor.
 

Vyberte región